Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2008

Blogs και Νέα Μέσα: Χρήσιμα εργαλεία ή εμπόδια;


Με στόχο την απάντηση στο ερώτημα αυτό αλλά και στο πως μπορεί να διαχειριστεί ο δημοσιογράφος τις μεταβολές που συντελούνται, επιχείρησε να απαντήσει η διημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο Τελλόγλειο Ίδρυμα, την Δευτέρα 20 Οκτωβρίου, και διοργανώθηκε από το Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Όπως μαρτυρά και ο τίτλος της, η «Συμμετοχική Δημοσιογραφία»,τα “blogs” και τα «Νέα Μέσα» καθώς και η μορφή τους εν έτει 2008, ήταν αυτά που κίνησαν το ενδιαφέρον φοιτητών, δημοσιογράφων αλλά και του κοινού που έδωσε το δυναμικό παρόν.

Κεντρικός ομιλητής ο Dan Gilmor, γνωστός αμερικανός δημοσιογράφος και καθηγητής Νέων Μέσων στη σχολή Kauffman αλλά και διευθυντής του «Κέντρου Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης των Πολιτών» στο Πανεπιστήμιο του Harvard. Με αμεσότητα αλλά και χιούμορ παρουσίασε τη διάλεξη μέσα στην κατάμεστη αίθουσα του συνεδρίου. Η ομιλία του κινήθηκε γύρω από τους άξονες του blogging, αλλά και το πώς αυτό πρέπει να χρησιμοποιείται από τις εφημερίδες και τους δημοσιογράφους. Δεν παρέλειψε να κάνει αναφορά στις αμερικανικές εφημερίδες που λανσάρουν πλέον τα blogs στις ιστοσελίδες τους. Ακόμη έκανε λόγο για το ρόλο του αναγνώστη και στο πως μπορεί να συμμετέχει στην παροχή πληροφοριών στα ΜΜΕ. Τόνισε πως μπορεί να επιτευχθεί χρήση όλων των μέσων ταυτόχρονα, χωρίς το ένα να υποδαυλίζει το άλλο. Απαραίτητη προϋπόθεση βέβαια, η τήρηση των αρχών της δημοσιογραφίας. Στην συνέχεια ο λόγος του κινήθηκε γύρω από το θέμα της ανωνυμίας των blogs , που έχουν εγείρει πολλές αντιδράσεις αλλά και στα θέματα αξιοπιστίας που τίθονται (όπου έδωσε και την μεγαλύτερη βαρύτητα). Δήλωσε μάλιστα υπέρμαχος της διατήρησης αυτής της ανωνυμίας, χωρίς όμως να εμπιστευόμαστε ανώνυμα κείμενα, ενώ « πρέπει πάντα να ενθαρρύνουμε τους ανθρώπους να υπερασπίζονται τα λεγόμενα τους». Για τα στοιχεία αυτά έκανε λόγο και σε κείμενο στο προσωπικό του blog, μία μέρα μετά την διημερίδα, ενώ αναφέρεται και στην καχυποψία της «παραδοσιακής» δημοσιογραφίας αλλά και στο «χάσμα μεταξύ παλαιών και νέων μέσων».

Για τη μιντιακή πραγματικότητα του σήμερα μίλησαν βέβαια και οι υπόλοιποι συμμετέχοντες στη διημερίδα. Διεθνείς προσωπικότητες, επιφανείς Έλληνες ακαδημαϊκοί, γνωστοί Έλληνες Δημοσιογράφοι με ενεργή συμμετοχή στα Νέα Μέσα (Πάσχος Μανδραβέλης, Νίκος Ξυδάκης, Ματθαίος Τσιμιτάκης, Μανώλης Ανδριωτάκης), γνωστοί bloggers {Νίκος Δρανδάκης (nylon), Βασίλης Σωτηρόπουλος (e-lawyer), Αστέρης Μασούρας, (oneiros.gr)} αλλά και τελειόφοιτοι φοιτητές του τμήματος πλαισίωσαν τη συνάντηση αυτή και έδωσαν τη δική τους οπτική. Μέσα από τέσσερα πάνελ (Δημοσιογραφία &Νέα Μέσα, Το Ζήτημα της Ψηφιακής Ταυτότητας, Πανεπιστήμια και Νέα Μέσα και Πολίτες και Νέα Μέσα) έγινε μια σφαιρική συζήτηση γύρω από το θέμα, με την κατάθεση πολλών και διαφορετικών απόψεων. Ιδιαίτερη αίσθηση έκανε η χρήση Νέων Μέσων στη διεξαγωγή της διημερίδας. Web tv, άμεσα σχόλια μέσω του δυαδικτύου, δημιουργία blog και group στο facebook ήταν μόνο μερικά από αυτά. «Πείραμα για όλους του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ» χαρακτήρισε η κα Άννα Παναγιωταρέα το συνέδριο και την πρακτική εφαρμογή των Νέων Μέσων, ενώ ο Μιχάλης Γουδής, εκπρόσωπος της εκτελεστικής επιτροπής των τελειόφοιτων φοιτητών έκανε λόγο για «μια πολύ σπουδαία εμπειρία για όλη την ομάδα» . Και τα όποια τεχνικά προβλήματα, για τα οποία έγινε λόγος, δεν μπορούν παρά να θεωρηθούν ασήμαντα μπροστά στην καθ’ όλα άρτια και επιτυχή διοργάνωση της διημερίδας αυτής, που την επομένη μεταφέρθηκε στην Αθήνα.

Ο απόηχος της συνάντησης γέννησε, βέβαια, σχόλια, αντιδράσεις αλλά και διαδοχικές συζητήσεις μέσω των blogs στο διαδίκτυο. Από τη μια, οι αντιδράσεις για κάθε τι νέο που δεν έχει δείξει την αξία του σε βάθος χρόνου, και το ζήτημα της ανωνυμίας που θεωρείται από πολλούς το μεγαλύτερο μειονέκτημα του blog. Από την άλλη οι απαιτήσεις της εποχής και η ανάγκη για προσαρμογή στα Νέα Μέσα που μπορούν να γίνουν πολύτιμα εργαλεία στα χέρια των Δημοσιογράφων. Και ο διάλογος, έχει μόλις αρχίσει…

2 σχόλια:

Thomas Tsi. είπε...

Πολύ καλή δουλειά .. οι Ένστάσεις μου είναι πάνω στο θέμα τις δημοσιοποίησης του ονόματος του bloger μιας και η ανωνυμία μέν προσφέρει μια ασφάλεια αλλά απο την άλλη κινδυνεύεις να θεωρηθείς ως άκυρος..οπότε λέμε ναι στην δημοσιοποιήση του ονόματος..εξάλου η σιωπή είναι χαρακτηρηστικό των ζώων και όχι των ανθρώπων..πόσο μάλλον των..δημοσιογράφων..!

Chrysa Dag είπε...

symfwnw me thn epwnymia an kai polles fores nomizw oti kapoios blogger thelei na aplws na einai parathrthths twn oswn symvainoun xwris na epithimei na dhmosiopoiei ta stoixeia tou...Ara h epwnymia nai men prosdidei kapoia egkyrothta alla apo thn allh giati kapoios na prepei gia na theorithei egkyro to blog tou na xrisimopoiei ta stoixeia tou kai na valletai apo ton kathena?