Σάββατο 15 Νοεμβρίου 2008

Ταξιδεύοντας μουσικά με τον Πήγασο....



Με μία πρώτη ματιά το Schimmel Pegasus πιάνο δεν μοιάζει με πιάνο. Με αυτές τις υπέροχες γλυπτές καμπύλες θα λέγαμε ότι μοιάζει περισσότερο με φουτουριστικό διαστημόπλοιο. Το εν λόγω πιάνο έχει πάνω από 200 χορδές με βασική συναρμολόγηση των 1000 τεμαχίων με πλήρως ρυθμιζόμενο υδραυλικό καπάκι.
Ο “Πήγασος” είναι μία διεθνής εφεύρεση που έγινε σε συνεργασία με τον εκκεντρικό σχεδιαστή Luigi Colani. Σύμφωνα με τον σχεδιαστή η φύση δημιουργεί τέλεια σχέδια. “Αυστηρές γραμμές δεν υπάρχουν στην φύση. Σχεδιάστηκε έτσι ώστε να έχει ένα μοντέρνο σχεδιασμό ανάλογο της εποχής του”.
“Ήταν ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα”, λέει χαρακτηριστικά ο Hannes Schimmel-Vogel, μάνατζερ της κατασκευής του Brunswick. Πρέπει να τονίσουμε ότι κάθε όργανο είναι χειροποίητο, γι’αυτό και η Schimmel έχει ελάχιστες κατασκευές κάθε χρόνο». Μερικές από αυτές τις θαυμάσιες δημιουργίες φιλοξενούνται σε πολυτελή ξενοδοχεία της Λισσαβόνας.
Ο Prince, ο Lenny Kravitz καθώς και ο Eddy Murphy είναι μερικοί από τους περήφανους ιδιοκτήτες αυτού του «φτερωτού αλόγου».

Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2008

Απο το ΒΒC με "αγάπη" !


Οταν η Ελληνική ενημέρωση αφιερώνει ολόκληρα εκτενή αποσπάσματα στην σύλληψη του Καρβέλα και της Πάνια είναι λογικό και επόμενο να βυθίζονται οι Έλληνες τηλεθεατές στην άγνοια και στον σκοταδισμό της πλαστής και σκόπιμης δημοσιογραφίας...Παραγκωνίζεται η ουσιαστική ενημέρωση και τα trash news παίρνουν την θέση τους ακόμη και στα πιο σοβαρά δελτία..

Εχθές λοιπόν καθώς παρακολουθούσα την ψυχαγωγική εκπομπή του ALPHA "σιγά μην κάτσω να σκάσω" κατά τη διάρκεια προβολής μιας στήλης της εκπομπής που λέγονταν "τα 5 κουλά της μέρας" σε μια θέση αυτου του ιδιαίτερου top 5 υπήρχε και το απόσπασμα μιας εκπομπής του BBC με παρουσιαστή τον πασίγνωστο Gary (ο πιο γνωστός δημοσιογράφος αυτοκινήτων) ο οποίος χαρακτήριζε τους Έλληνες ομοφυλόφιλους και τις ελληνίδες "μουστακοφόρες" !!! Για την παράθεση των επιχειρημάτων του έδειξε video των τσολιάδων φρουρών στο σύνταγμα λέγοντας χαρακτηριστικά πως "κοιτάξτε τους φορούν φούστες και παπούτσια μπόν μπόν " ! ο αμόρφωτος δημοσιογράφος συνέχισε τον συλλογισμό του λέγοντας πως κάθε καλοκαίρι αισθάνονται ασφάλεια οι Άγγλοι οταν οι κοπέλες τους έρχονται τουριστικά στην Ελλάδα μιας και μας θεωρεί ακίνδυνους...! Επίσης ως διεθνή πρόσωπα που η Ελλάδα είναι γνωστή στο εξωτερικό στο video της εκπομπής ήταν ένα πρόσωπο που έμοιαζε με τον "mr εθνικά μπούτια" φορώντας τιρκουάζ παρεό και τον...George Michael !

Εχω την αίσθηση πως αυτό απο μόνο του είναι τραγικό...ο συγκεκριμένος δημοσιογράφος όντας απολίτιστος και ανιστόριτος μεταδίδει την ανοησία και την ηλιθιότητα μονίμως απο την εκπομπή του με έναν επιτηδευμένο τρόπο κάτω απο το "φλεγματικό" humor που χαρακτηρίζει τους Άγγλους, αυτήν του την άγνοια...

Ένα τόσο σημαντιό γεγονός έμεινε στην αφάνεια μιας και τα Ελληνικά media για μια ακόμη φορά επικρότησαν την φθήνια και το κουτσομπολιό..δεκλαδες παρόλα αυτά είναι τα mails που γεμίζουν την ηλεκτρονική θυρίδα του BBC απο Έλληνες ομογενείς που διαμαρτύρονται για την προσβόλη του πολιτισμού της πατρίδας τους και της εθνικής φορεσιάς αφού οι Έλληνες πολιτικοί..ξυρίζοται!!!

Τα σχόλια στην εκπομπή του Σεργουλόπουλου και της Μπακοδήμου ήταν ποικίλα αλλά μεταξύ αυτών ξεχώρισε το σχόλιο της παρουσιάστριας η οποία πέταξε το μπαλάκι στο BBC λέγοντας πως ξεχνούν οι Άγγλοι την διαμαρτυρία που είχαν κάνει οι Κρήτες πριν δεκαετίες όταν είχε σκάσει η "βόμβα" του AIDS παγκοσμίως, απαγορεύοντας ουσιαστικά τους Άγγλους τουρίστες στο νησί τους...Είναι πραγματικά ένα θέμα με πολλές διαστάσεις και απο όπου και ντο πιάσεις "βρωμάει"! Πέραν τούτων είναι σημαντικό που ασχολήθηκε με το θέμα έστω μια εκπομπή άσχετα του ψυχαγωγικού της περιεχομένου και με σχετική λεπτότητα χειρίστηκε άψογα το θέμα...Τα συμπεράσματα δικά σας...

Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2008

Πάμε…Φεστιβάλ!!!


Νοέμβρης, λίγο πριν χειμωνιάσει…Αυτό μεταξύ άλλων σημαίνει ότι ήρθε η ώρα το Φεστιβάλ κινηματογράφου Θεσσαλονίκης να ανοίξει τις πόρτες του για να μας υποδεχτεί! Από αύριο, 14 Νοεμβρίου και για δέκα μέρες, η πόλη φορά τα «κινηματογραφικά» της! 49η χρονιά, και λίγο πριν γιορτάσει μισό αιώνα ζωής, είναι εδώ! Πέρα από πολλές ταινίες, το πρόγραμμα είναι πλούσιο…Αφιερώματα, masterclasses, ανοιχτές συζητήσεις, παράλληλες εκδηλώσεις καθώς και καινοτόμες δράσεις που υποστηρίζουν την κινηματογραφική παραγωγή και προβολή των Βαλκανίων, είναι κάποια από αυτά.

Πολλοί είναι οι λαμπεροί προσκεκλημένοι που αναμένεται να δώσουν το παρόν και να αφήσουν το «αποτύπωμα» τους στο φετινό φεστιβάλ. Και η λίστα ξεκινά με τον τρεις φορές βραβευμένο με Όσκαρ, Όλιβερ Στόουν. Ακόμη θα είναι εδώ οι πολυβραβευμένοι Βέλγοι σκηνοθέτες, Ζαν Πιερ και Λυκ Νταρσέν, ο κάτοχος των δύο Όσκαρ μουσικής (“Brokebackmountain”, “Babel”) Γκουστάβο Σανταολάγιο, ο βραζιλιάνος σκηνοθέτης Βάλτερ Σάλες, που ήταν και στο φεστιβάλ του 2006, η Λίτα Στάντιτς που εκπροσωπεί τον αργεντίνικο κινηματογράφο. Θα είναι όμως εδώ και ο Γουίλεμ Νταφόε, ο οποίος πρωταγωνιστεί στη νέα ταινία του Θόδωρου Αγγελόπουλου «Η σκόνη του χρόνου» αλλά και η ανερχόμενη Έβαν Ρέιτσελ Γουντ, που εμφανίζεται στην ταινία του Ντάρεν Αρονόφσκι «The Wrestler» (Πολλοί από τους οποίους θα είναι και στα masterclasses... κάντε κλικ εδώ)

Η γιορτή αυτή του κινηματογράφου έχει φυσικά πολλές ταινίες, έχει δύο παγκόσμιες πρεμιέρες, τρεις διεθνείς και τρεις ευρωπαϊκές…έχει και σε avant premiere την νέα ταινία του Θόδωρου Αγγελόπουλου, που προαναφέραμε, στις 22 Νοεμβρίου! Η έναρξη αναμένεται άκρως…εντυπωσιακή με τον «Παλαιστή» (“The Wrestler”) του Αρονόφσκι, που έκλεψε τις εντυπώσεις στην Βενετία και κατέκτησε τον χρυσό λέοντα! Με πρωταγωνιστή τον αγνώριστο – κατά γενική ομολογία – Μίκι Ρουρκ, που έκανε το δυναμικό του comeback, και θέμα την ζωή του παλαιστή Ράντι Ρόμπινσον, η ταινία σκιαγραφεί την παρακμάζουσα ζωή του, με τον πρωταγωνιστή της να δίνει μια εξαιρετικά δυνατή ερμηνεία! Το διεθνές διαγωνιστικό πρόγραμμα του φεστιβάλ (με τις εντός και εκτός συναγωνισμού προβολές), περιλαμβάνει 14 ταινίες στο διαγωνιστικό μέρος, από κάθε γωνιά του πλανήτη, δύο εκ των οποίων είναι ελληνικές. Διεκδίκηση όλων…ο Χρυσός και ο Αργυρός Αλέξανδρος αλλά και πέντε ακόμη βραβεία. Φυσικά υπάρχουν και τα υπόλοιπα βραβεία του Φεστιβάλ, όπως αυτό του κοινού. Η ταινία λήξης θα είναι εξίσου…δυναμική! Ron Howard (“Da Vinci Code”) με το “Frost/Nixon”. Εν ολίγοις, το φιλμ τοποθετείται στην Αμερική του 1977, και είναι η εκ βαθέων συνέντευξη που έδωσε ο πρώην Πρόεδρος της Αμερικής Richard Nixon στον David Frost, γνωστό σόουμαν. Τα πολιτικά σκάνδαλα της προεδρίας του ζωντανεύουν και στο παιχνίδι μπλέκονται ισορροπίες δυνάμεων, κρυφές ατζέντες και πολυποίκιλα ερωτήματα. Ο Piter Morgan έκανε το ομώνυμο θεατρικό έργο και τώρα το σενάριο!

Στο ελληνικό κομμάτι της γιορτής έχουμε επίσης να δούμε πολλά! Το γνωστό πλέον DigitalWave, το διαγωνιστικό τμήμα του ελληνικού προγράμματος, για τρίτη συνεχόμενη φορά φέτος, είναι αφιερωμένο αποκλειστικά στη σύγχρονη ελληνική ψηφιακή δημιουργία. Ακόμη εισάγεται για 1η φορά το Generation Next, που είναι αφιερωμένο στη νέα γενιά κινηματογράφου. Εδώ, θα παρουσιαστεί και ένα πλήρες και αναδρομικό αφιέρωμα στον Μάνο Ζαχαρία.

Αλλά και σε ότι αφορά τα αφιερώματα, το δεκαήμερο θα είναι γεμάτο με ενδιαφέρουσες προτάσεις! Συνοπτικά θα υπάρχει αφιέρωμα στους αδερφούς Νταρντέν, στον κινηματογράφο της Μέσης Ανατολής αλλά και τα αφιερώματα των «Ημερών Ανεξαρτησίας». Και φυσικά δεν σταματάμε εδώ…! Ματιές στα Βαλκάνια, Intustry center, παράλληλες εκδηλώσεις αλλά και πράσινοι διάλογοι, που θα αναδείξουν την οικολογική πλευρά του φεστιβάλ και μέσα από ένα «πράσινο δρόμο» θα οδηγηθούμε στην επετειακή χρονιά του φεστιβάλ. Τέλος, φέτος για πρώτη φορά θα υπάρχει το experimental forum, ένα πρόγραμμα που θα αναδείξει ό,τι πιο νέο και καινοτόμο υπάρχει στην πειραματική σκηνή.

Οι χώροι του φετινού φεστιβάλ είναι πολλοί…Οι αίθουσες Ολύμπιον, Πάυλος Ζάννας στην πλατεία Αριστοτέλους, Τζον Κασσαβέτης, Στάυρος Τόρνες, Τώνια Μαρκετάκη, Φρίντα Λιάππα στο λιμάνι, Μανόλης Ανδρόνικος στο αρχαιολογικό μουσείο, το αμφιθέατρο του Τελλόγλειου Ιδρύματος στην Αγ. Δημητρίου 159Α, ο εκθεσιακός χώρος στην απόθήκη του Λιμανιού και το πολιτιστικό κέντρο «Αλέξανδρος», στην Νομαρχία.

Η πόλη αυτές τις μέρες θα χτυπάει στους ρυθμούς του φεστιβάλ! Μια βόλτα στο κέντρο της πόλης και θα δείτε πως οι προτάσεις είναι πολλές. Σπεύσατε λοιπόν!

*Για τους φοιτητές (που δεν είναι και λίγοι!), ισχύει ελεύθερη είσοδος μέχρι τις 15.00 στο Ολύμπιον και μέχρι τις 13.00 στο Λιμάνι. Αρκεί να βρείτε θέση!

* Για περισσότερες πληροφορίες και πρόγραμμα του φεστιβάλ…. www.filmfestival.gr!!!

Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2008

Οι αναγνώστες...βραβεύουν!


Ξεκίνησε την Δευτέρα 10 Νοεμβρίου η ψηφοφορία για το «Βραβείο Αναγνωστών 2008» που διενεργεί το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου. Για 4η συνεχόμενη χρονιά το αναγνωστικό κοινό θα έχει την ευκαιρία, μέχρι και τις 7 Δεκεμβρίου που είναι και η λήξη, να επιλέξει το αγαπημένο του ελληνικό μυθιστόρημα και να το βραβεύσει!
Το «Βραβείο Αναγνωστών» πρωτοπαρουσιάστηκε το Σεπτέμβριο του 2005. Από τότε έχει αγαπηθεί από τους αναγνώστες, οι οποίοι βράβευσαν την πρώτη χρονιά την Ευγενία Φακίνου, το 2006 τη Ρέα Γαλανάκη και πέρυσι τον Ανδρέα Μήτσου. Σημαντικό είναι πάντως πως ο θεσμός χρόνο με το χρόνο διευρύνεται. Ήδη από πέρυσι έχει τη συμμετοχή της ΕΡΤ που μέσα από τις τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές της, ο καθένας από μας θα έχει τη δυνατότητα να ενημερωθεί και να γνωρίσει καλύτερα τα υποψήφια βιβλία. Φέτος μάλιστα, το παρών δίνουν και οι 150 Λέσχες Αναγνωστών που δραστηριοποιούνται σε όλη την Ελλάδα. Τα μέλη τους κατάρτισαν τη «βραχεία λίστα» που περιλαμβάνει τα 13 υποψήφια βιβλία, τα οποία είναι:
  • «Πανδαιμόνιο» του Κώστα Ακρίβου
  • - «Η αηδονόπιττα» του Ισίδωρου Ζουργού
  • - «Ανεπίδοτοι έρωτες» του Περικλή Κοροβέση
  • - «Η Μαρία των Μογγόλων» της Μαριάννας Κορομηλά
  • - «Τι ζητούν οι βάρβαροι» του Δημοσθένη Κούρτοβικ
  • - «Ο τελευταίος Παλαιολόγος» του Γιώργου Λεονάρδου
  • - «Τηλεμάχου Οδύσεια» του Δημήτρη Μίγγα
  • - «Ολα σου τα ’μαθα, μα ξέχασα μια λέξη» του Δημήτρη Μπουραντά
  • - «Του φιδιού το γάλα» του Γιάννη Ξανθούλη
  • - «Η Μεγάλη Αμμος» του Βαγγέλη Ραπτόπουλου
  • - «Βίλα Κομπρέ» του Αλέξη Σταμάτη
  • - «Φτερά από μετάξι» της Πασχαλίας Τραυλού
  • - «Ραγδαία επιδείνωση» του Θανάση Χειμωνά.

Η λίστα περιλαμβάνει τίτλους λογοτεχνίας που κυκλοφόρησαν από τις 1 Οκτωβρίου 2007 μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίου 2008, σύμφωνα με τη ΒΙΒΛΙΟΝΕΤ (www.biblionet.gr). Αξίζει να σημειωθεί πως η αρχική λίστα περιελάμβανε 15 βιβλία αλλά εξαιρέθηκαν δύο. Το «Παλιά, πολύ παλιά» του Πέτρου Μάρκαρη, που ενώ αναδείχθηκε ένα από τα επικρατέστερα 15, τέθηκε εκτός συναγωνισμού, λόγω της ιδιότητας του συγγραφέα ως πρόεδρος του ΕΚΕΒΙ (Εθνικό Κέντρο Βιβλίου). Ακόμη, αποχώρησε και το "Aλδεβαράν" του Παύλου Μάτεσι κατόπιν συμφωνίας του συγγραφέα με τον εκδότη του.
Ο στόχος του ΕΚΕΒΙ , μέσω αυτού του βραβείου, να καταφέρει να αφυπνίσει το ελληνικό κοινό και να το στρέψει προς την ανάγνωση αλλά και τη συζήτηση των ελληνικών μυθιστορημάτων. Ακόμη επιδιώκει την ενεργή συμμετοχή του. Ο τρόπος για τη συμμετοχή του καθενός στην ψηφοφορία είναι απλός. Αρκεί ένα γραπτό μήνυμα στο 54160 (απλή χρέωση).
Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας θα ανακοινωθεί στις 10 Δεκεμβρίου από την εκπομπή «Έχει Γούστο» (ΝΕΤ), με τη Μπήλιω Τσουκαλά.

Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2008

Καρβέλας vs Πανταζόπουλου


Εξώδικο έστειλε ο διάσημος στιχουργός-μουσικοσυνθέτης-σύζηγος της Αννίτας Πάνια, ο Νίκος Καρβέλας στον manager Ηλία Πανταζόπουλο, γνωστo στο ευρύτερο κοινό απο την συμμετοχή του στο παιχνίδι του ALPHA "show sexy", για την διασκευή του τραγουδιού "στην χονολουλού" που ο manager έιχε αναθέσει να τραγουδήσει η γνωστή Τv persona Τζούλια Αλεξανδράτου στα οποία γυρίσματα του εν λόγω video clip τραυματίστηκε το μοντέλο-(ακόμα προσπαθώ..)τραγουδήστρια.

Ο Ηλίας Πανταζόπουλος οργισμένος απο την συμπερηφορά του Καρβέλα έκανε δηλώσεις στο δελτίο ειδήσεων του star περί πνευματικής ιδιοκτησίας, τονίζοντας την ανάγκη της τέχνης να έκφραστεί πέρα απο πνευματικές ταμπέλες...Κρίμα ! θα μας λείψει ένα ακόμη τόλμημα της Τζούλιας..αν και κάτι θα βρεί να κάνει μιας και όπως λένε.."το χρυσάφι κάτω απο τις λάσπες να το βάλεις ..θα λάμπει!!!" εν αναμονή λοιπόν δηλώσεων...

"FREE" yourself ! for the free magazine


"Η απάντηση στο περιοδικό "free" τεύχος Νοεμβρίου 2008"

all about sexuality..

Είναι γεγονός πως ζούμε κατα την διάρκεια του 21ου αιώνα και τα επαγγέλματα και οι τεχνολογίες αναπτύσονται ταχύτατα..ως εξέλιξη αυτης της αλλαγής είναι και οι ανθρώπινες σχέσεις στην μέση, οι οποίες παλέβουν να επιβιώσουν μέσα σε αυτον τον ρομποτικό κυκλώνα.

Η Αλήθεια είναι πως με το πέρασμα των χρόνων οι σχέσεις μας περνούν απο διάφορα στάδια απο τα οποία καθορίζεται και η προσωπικότητα μας μέσω μιας διαδικασίας κοινωνικοποιήσης με θετικά και αρνητικά αντίστοιχα αποτελέσματα, λίγο πολύ ίδια για όλους, ανεξάρτητα απο τις διαφορετικές ιδιοσυγκρασίες που χαρακτηρίζουν εμάς τους ίδιους ως μονάδες. Μέσα λοιπόν, στην αποξένωση που χαρακτηρίζει την κοινωνία μας καθώς, η δεύτερη κοινωνικότητα μας περιορίζεται πίσω απο την οθόνη ενός notebook και την προσωπική μας σελίδα σε διάφορους ιστούς γνωρημιών (βλ. facebook,hi5,zoo κλπ),υπάρχει μια ταχύτατη ηθική απελευθέρωση και συνάμα σεξουαλική και δεν μοιάζει διόλου με αυτην της δεκαετίας του 60, που προήλθε κατα βάση απο την μουσική. Η Νέα αυτή εποχή ανήκει στην τεχνολογία...η σεξουαλική απελευθέρωση είναι μια λογική έκβαση απο μια σειρά πιεστικών καταστάσεων που χαρακτήριζαν τον προηγούμενο αιώνα και ευτυχώς για πολλούς έχει λάβει τέλος μιας και ο νέος αιώνας ανήκει σε όλους και δεν έχει χρωμα και σεξουαλική κατεύθυνση κάτι το οποίο δυστυχώς φάνταζε αυτονόητο αλλά δεν ήταν..Ο καθένας έχει δικά του συμπεράσματα και τις δικές του εμπειρίες, σεξουαλικές ή όχι, σίγουρα πάντως κοινωνικές, καθώς υπάρχουν φανερά πλέον δίπλα μας άτομα με διαφορετική σεξουαλικότητα απο εμάς. Η Σεξουαλικότητα, κατα τους επιστήμονες, είναι κάτι που συμβάλει άμεσα στον τρόπο αντίληψης του περιβάλοντος μας, δημιουργεί και χτίζει μια προσωπικότητα με δική της ταυτότητα. Μέσα απο αυτην τη ιδιαίτερη ταυτότητα το άτομο ζεί και εξελίσσεται . Σε συνδιασμό με την τεχνολογική ανάπτυξη, οι διάφορες σεξουαλικότητες ψάχνουν κοινά γνωρίσματα με άλλες όμοιες τους μέσα απο διάφορες ιστοσελίδες μιας και δυστυχώς δεν είναι ακόμη τόσο εύκολο στην "Ελλαδάρα" μας να φανεί εξ ολοκλήρου μια διαφορετικότητα.Μια διαφορετικότητα που υπάρχει παντου και πολλές φορές συναναστρεφόμαστε έχοντας κολλητούς και κολλητές gay ή bi...βλέπουμε στην τηλεόραση και στο δρόμο και σχεδόν περισσότερο συχνά μέσα στα σπίτια μας καθώς σύμφωνα με τους επιστήμονες 4 στις 10 οικογένειες έχουν ως μέλος ένα "διαφορετικό άτομο"..

Τα νέα μέσα χρησιμοποιούν τέτοια άτομα χάρις το ταλέντο και την εξυπνάδα τους άτομα που μας αρέσει να παρακολουθούμε φανατικά αλλά είναι πιο ευδιάκριτα απο τα άλλα..αυτη η κατηγορία ονομάζεται gay και είναι μια φυσική σεξουαλικότητα με δικά της στοιχεία διαφορετικά απο άτομο σε άτομο και πολλές φορές είναι αποτέλεσμα ορμονικής σύζευξης κάπως σπάνιας..Η επιστήμη της ψυχιατρικής το 1974 έπαψε να χαρακτηρίζει την καταστασή αυτή ώς "ασθένεια" καθώς έπειτα απο πειράματα προέκυψαν διαφορετικές μεταξύ τους καταστάσεις πολλές φορές επιλεκτικές..Δεν αναφερθώ περισσότερο σε αυτά τα στοιχεία αλλά θα συνεχίσω αναφερόμενος σε μια παναθρώπινη σεξουαλικότητα αυτην της αμφιφιλοφιλίας(bisexuality). Αυτη λοιπόν είναι η φυσική μας σεξουαλικότητα την οποία άλλοι αντιλμβάνονται και άλλοι όχι τόσο άμεσα..και δεν είναι προ'ι'όν καμιάς διαταραχής όπως οι σεμνότυφοι πιστεύουν αλλά είναι μια φυσική εκδοχή της ψυχολογίας με την σεξουαλικότητα που άλλοι ενδίδουν και άλλοι λογοκρίνουν..

Έχοντας ως έμπνευση αυτής της δημοσίευσης ένα άρθρο του περιοδικού "free" που σε αντίθεση με το όνομα του οι συντάκτες αυτου του περιοδικού έχουν ξεχάσει την έννοια του ρεπορτάζ και αφιερώνουν ολόκληρα "άρθρα" στην σεξουαλικότητα γνωρίζονας πολύ καλά πως πουλάει η εναλλακτικότητα γενικότερα και αν θυμάμαι καλά τα τεύχη των προηγούμενων ετών ήταν καθαρά πορνογραφικά. Η συντακτρια του περιοδικού Φανή Δημοπούλου έχει ένα εκτενές αφιέρωμα στην bisexuality χωρίς στοιχεία και χωρίς έναν λογικό αρθρογραφικό ρυθμό καθώς αναλλώνεται σε δηλώσεις ανώνυμων "επώνυμων" μιας και δεν γράφει το όνομα καν αυτών. Ένα φθηνό δημιούργημα που περιμένει να γνωρίσει ανταπόκριση μέσα απο ασάφιες και λόγια της αμπελοφιλοσοφίας. Η "δημοσιογράφος" με λίγα λόγια θέτει το ερώτημα "ΠΑΝΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΤΗΤΑ..UBER ALLES? ΜΗΠΩΣ ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΟΝ BISEXUAL? το οποίο είναι και ο τίτλος του άρθρου..συνεχίζει τον ασυγκρότητο συλλογισμό της θέτοντας εξ αρχής κατηγορία των φύλων άνδρας-γυναίκα και bi..φυσικά όλα αυτά πηγάζουν απο την άγνοια της μιας και απο ότι φαίνεται δεν έχει ανοίξει στην ζωή της βιβλίο, δεν έχει παρακολουθήσει έρευνα και δεν έχει κάνει ρεπορτάζ..απλά "ξεπέταξε" ένα αηδιαστικό με πιασάρικη μορφή γραπτό για να μπορέσει να επιβιώσει η αμορφωσιά σε αυτό το περιοδικό..εγώ προσωπικά μάλλον έχω κατέβει απο άλλο πλανήτη μιας και θεωρούσα αυτονόητη την bisexuality άσχετα αν οι καταβολές μου είναι διαφορετικές,τις ίδιες καταβολές που ορίζει και αναγνωρίζει η επιστήμη άσχετα με την δυνατότητα επιλογής..μάλλον οι περισσότεροι άνθρωποι είναι τερατουργήματα αφού θεωρούν πως είναι αμφισεξουαλικά όντα άσχετα αν είναι str8 η αλήθεια είναι τελείως διαφορετική απο αυτό που λογοκρίνουμε ως ανωμαλία ή ως αμαρτία..η εν λόγω ρεπόρτερ θέτει το θέμα ως lifestyle και ως μόδα αναφέροντας τα outfits ενός bi άνδρα και μιας bi γυναίκας τύπου "άσπρα γυαλιά και πένες κιθάρας στον λαιμό.." δηλαδή ότι πιο ευτελές μπορεί να σκεφτεί κανείς καθώς αν πας να πάρεις άσπρα γυαλιά (τύπου Armani) η υπάλληλος θα σε θεωρήσει bi..άσχετα αν οι περισσότεροι απο εμάς έχουμε φορέσει τέτοια γυαλιά και πολλά κορίτσια έχουν φορέσει διχτυωτά καλσόν άρα ο τρόπος που τα φορούν (μέχρι την γάμπα) τις κάνει άμεσα bi με ιδιαίτερο lifestyle..την αρθρογραφική κακογουστιά έρχεται να συμπληρώσει ο fashion director του περιοδικού που ορίζει και αυτός την όχι και τόσο str8 εμφάνιση, μια εμφάνιση την οποία έχει υιοθετήσει ο ίδιος!!!
Ως δημοσιογράφος και ως άνθρωπος σεβόμενος την αξία της επιλογής και του προσωπικού style θα παρακαλούσα τέτοιες δουλειές να είναι πιο προσεκτικές και πιο..έγκυρες..ας αποφεύγουμε την ταμπελολογία...ας ρίξουμε και μια ματιά γύρω μας..τι ειναι str8? γιατί ανεβαίνουμε σε σεξουαλικές επάλξεις..? κινδυνεύει κανείς απο τους bi..? πολεμάμε με τι..? με την ίδια μας την φύση κάνοντας σεμνότυφες και με το "γάντι" διατυπώσεις..μάλλον ναι..η σεξουαλικότητα γνωρίζει style αλλά όχι συνειδήσεις..αυτο κάνει ο τύπος...μήπως ο τύπος έχει και αυτος σεξουαλικότητα..? το περιοδικό τι είναι..? πάντως αν λάβω υπόψην το όνομα.."free"..κάθε άλλο παρά str8 το λές...!

Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2008

Blogs και Νέα Μέσα: Χρήσιμα εργαλεία ή εμπόδια;


Με στόχο την απάντηση στο ερώτημα αυτό αλλά και στο πως μπορεί να διαχειριστεί ο δημοσιογράφος τις μεταβολές που συντελούνται, επιχείρησε να απαντήσει η διημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο Τελλόγλειο Ίδρυμα, την Δευτέρα 20 Οκτωβρίου, και διοργανώθηκε από το Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Όπως μαρτυρά και ο τίτλος της, η «Συμμετοχική Δημοσιογραφία»,τα “blogs” και τα «Νέα Μέσα» καθώς και η μορφή τους εν έτει 2008, ήταν αυτά που κίνησαν το ενδιαφέρον φοιτητών, δημοσιογράφων αλλά και του κοινού που έδωσε το δυναμικό παρόν.

Κεντρικός ομιλητής ο Dan Gilmor, γνωστός αμερικανός δημοσιογράφος και καθηγητής Νέων Μέσων στη σχολή Kauffman αλλά και διευθυντής του «Κέντρου Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης των Πολιτών» στο Πανεπιστήμιο του Harvard. Με αμεσότητα αλλά και χιούμορ παρουσίασε τη διάλεξη μέσα στην κατάμεστη αίθουσα του συνεδρίου. Η ομιλία του κινήθηκε γύρω από τους άξονες του blogging, αλλά και το πώς αυτό πρέπει να χρησιμοποιείται από τις εφημερίδες και τους δημοσιογράφους. Δεν παρέλειψε να κάνει αναφορά στις αμερικανικές εφημερίδες που λανσάρουν πλέον τα blogs στις ιστοσελίδες τους. Ακόμη έκανε λόγο για το ρόλο του αναγνώστη και στο πως μπορεί να συμμετέχει στην παροχή πληροφοριών στα ΜΜΕ. Τόνισε πως μπορεί να επιτευχθεί χρήση όλων των μέσων ταυτόχρονα, χωρίς το ένα να υποδαυλίζει το άλλο. Απαραίτητη προϋπόθεση βέβαια, η τήρηση των αρχών της δημοσιογραφίας. Στην συνέχεια ο λόγος του κινήθηκε γύρω από το θέμα της ανωνυμίας των blogs , που έχουν εγείρει πολλές αντιδράσεις αλλά και στα θέματα αξιοπιστίας που τίθονται (όπου έδωσε και την μεγαλύτερη βαρύτητα). Δήλωσε μάλιστα υπέρμαχος της διατήρησης αυτής της ανωνυμίας, χωρίς όμως να εμπιστευόμαστε ανώνυμα κείμενα, ενώ « πρέπει πάντα να ενθαρρύνουμε τους ανθρώπους να υπερασπίζονται τα λεγόμενα τους». Για τα στοιχεία αυτά έκανε λόγο και σε κείμενο στο προσωπικό του blog, μία μέρα μετά την διημερίδα, ενώ αναφέρεται και στην καχυποψία της «παραδοσιακής» δημοσιογραφίας αλλά και στο «χάσμα μεταξύ παλαιών και νέων μέσων».

Για τη μιντιακή πραγματικότητα του σήμερα μίλησαν βέβαια και οι υπόλοιποι συμμετέχοντες στη διημερίδα. Διεθνείς προσωπικότητες, επιφανείς Έλληνες ακαδημαϊκοί, γνωστοί Έλληνες Δημοσιογράφοι με ενεργή συμμετοχή στα Νέα Μέσα (Πάσχος Μανδραβέλης, Νίκος Ξυδάκης, Ματθαίος Τσιμιτάκης, Μανώλης Ανδριωτάκης), γνωστοί bloggers {Νίκος Δρανδάκης (nylon), Βασίλης Σωτηρόπουλος (e-lawyer), Αστέρης Μασούρας, (oneiros.gr)} αλλά και τελειόφοιτοι φοιτητές του τμήματος πλαισίωσαν τη συνάντηση αυτή και έδωσαν τη δική τους οπτική. Μέσα από τέσσερα πάνελ (Δημοσιογραφία &Νέα Μέσα, Το Ζήτημα της Ψηφιακής Ταυτότητας, Πανεπιστήμια και Νέα Μέσα και Πολίτες και Νέα Μέσα) έγινε μια σφαιρική συζήτηση γύρω από το θέμα, με την κατάθεση πολλών και διαφορετικών απόψεων. Ιδιαίτερη αίσθηση έκανε η χρήση Νέων Μέσων στη διεξαγωγή της διημερίδας. Web tv, άμεσα σχόλια μέσω του δυαδικτύου, δημιουργία blog και group στο facebook ήταν μόνο μερικά από αυτά. «Πείραμα για όλους του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ» χαρακτήρισε η κα Άννα Παναγιωταρέα το συνέδριο και την πρακτική εφαρμογή των Νέων Μέσων, ενώ ο Μιχάλης Γουδής, εκπρόσωπος της εκτελεστικής επιτροπής των τελειόφοιτων φοιτητών έκανε λόγο για «μια πολύ σπουδαία εμπειρία για όλη την ομάδα» . Και τα όποια τεχνικά προβλήματα, για τα οποία έγινε λόγος, δεν μπορούν παρά να θεωρηθούν ασήμαντα μπροστά στην καθ’ όλα άρτια και επιτυχή διοργάνωση της διημερίδας αυτής, που την επομένη μεταφέρθηκε στην Αθήνα.

Ο απόηχος της συνάντησης γέννησε, βέβαια, σχόλια, αντιδράσεις αλλά και διαδοχικές συζητήσεις μέσω των blogs στο διαδίκτυο. Από τη μια, οι αντιδράσεις για κάθε τι νέο που δεν έχει δείξει την αξία του σε βάθος χρόνου, και το ζήτημα της ανωνυμίας που θεωρείται από πολλούς το μεγαλύτερο μειονέκτημα του blog. Από την άλλη οι απαιτήσεις της εποχής και η ανάγκη για προσαρμογή στα Νέα Μέσα που μπορούν να γίνουν πολύτιμα εργαλεία στα χέρια των Δημοσιογράφων. Και ο διάλογος, έχει μόλις αρχίσει…

The "Queen" for the president



"This is a new day for humanity"
Ηταν η φράση της Μadonna κατα την διάρκεια του live show της σε περιοδεία στην Αμερική. Η Βασίλισσα της pop όντας ενθουσιασμένη απο την νίκη του Μπάρακ Ομπάμα ξέσπασε σε πανηγυρισμούς επάνω στην σκηνή προσφέροντας ένα μοναδικό θέαμα στο κοινό το οποίο εκστασιασμένο ταύτιζε τον ευατό του με την performer μιας και οι περισσότεροι fans της ακολοθούθησαν την εναλλακτική προεκλογική καμπάνια που προσέφερε η Μadonna φετινή της περιοδεία "sticky and sweet tour" η οποία έλαβε χώρα και στην Αθήνα τον φετινό Σεπτέμβρη. Ως γνήσια video persona η "Maddy" όπως οι φίλοι την αποκαλούν δημιούργησε μια σειρά αριστουργηματικών supporting videos για την live εμφάνιση της κατά την διάρκεια της συναυλίας στα οποία όπως πάντα το πολιτικό μήνυμα που έστελνε ήταν σαφέστατα η εκλογή του αφροαμερικανού Μπάρακ Ομπάμα.Έτσι οι θαυμαστές της έγιναν αμέσως υποστηρικτές του τωρινού προέδρου μιας και δεν είναι η πρώτη φορά που το φαινόμενο Madonna κινεί τα νήματα και στον χώρο της πολιτικής εκμεταλευόμενη την τεράστια απήχηση που έχει στο κοινό η άποψη της. Αξιοσημείωτο είναι πως το ίδιο βράδυ στην σκηνή έκανε την εμφάνιση της η "ανανεωμένη" Britney Spears τραγουδώντας με την Madonna το "Human nature" ντυμένη ίσως περισσότερο απο ποτέ, μιας και το νέο σεμνότυφο look που πάει να πλασσάρει η όχι τόσο μικρή πλέον starlet θυμίζει λιγάκι την παροιμία "άλλαξε ο Μανωλιός και έβαλε τα ρούχα του αλλιώς.." αφού στο καινούργιο της video clip "womanizer" που χρησιμοποιεί ως "come back εμφανίζεται γυμνή..."Στην ίδια συναυλία ήταν επι σκηνής και ο Justin Timberlake με τον οποίο η "βασίλισσα" τραγούδησε επι σκηνής το απόλυτο dance hit της χρονιάς "four minutes to save the world"...

Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2008

Ρομπότ-διασώστης!

Γράφει ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΗΣ
Με όπλα τους τις γνώσεις και την όρεξη για δημιουργία, αλλά και συνοδοιπόρο τα ανήσυχα μυαλά τους μια ομάδα φοιτητών του ΑΠΘ δημιούργησαν το Pandora. Ένα ρομπότ προγραμματισμένο να εντοπίζει και να αναφέρει την κατάσταση του θύματος μέσα στα ερείπια μετά από μια φυσική καταστροφή.Τι είναι όμως ακριβώς το Pandora; Είναι μία εφεύρεση που φτιάχτηκε για να συμμετάσχει απλώς σε έναν διαγωνισμό ή αυτή η μικρή ρομποτική μηχανή μπορεί να εξελιχτεί σε ένα φύλακα άγγελο για τον άνθρωπο;
Η ιστορία αρχίζει τον Οκτώβρη του 2007 όταν μία παρέα πέντε φοιτητών θέλησαν να πάρουν μέρος σε έναν από τους καλύτερους διαγωνισμούς εφευρέσεων στον κόσμο, το Roborescue Cup, ο οποίος φέτος θα διεξάγονταν στην Κίνα και συγκεκριμένα στην κινεζική πόλη Σουζού, κοντά στη Σαγκάη. Σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού, οι ομάδες που θα συμμετείχαν, με αντίπαλο το χρόνο θα προσπαθούσαν να διασώσουν όσο το δυνατόν περισσότερα άτομα (στην πραγματικότητα, κούκλες επενδυμένες με πράσινο ή ασημί βινύλιο) σε ένα ανώμαλο πεδίο σαν αυτό που αφήνει πίσω της μια φυσική καταστροφή.Οι δυσκολίες που αντιμετώπισαν μέχρι να φτάσουν στον διαγωνισμό ήταν πολλές. Πρώτη και κύρια προϋπόθεση για να δεχτούν μία υποψηφιότητα οι διοργανωτές ήταν ένα βίντεο με το τι μπορεί να κάνει το ρομπότ αλλά και φωτογραφίες του. Η ομάδα του Pandora όμως στα χέρια της είχε μόνο χαρτιά. Τελικά τον Απρίλιο του 2008 η απάντηση για την συμμετοχή είναι θετική και εκεί παρουσιάζεται η δεύτερη δυσκολία καθώς έχει μόνο τρεις μήνες για να δημιουργήσει κάτι ανταγωνιστικό απέναντι σε χώρες που το ετοίμαζαν για χρόνια. Με την υποστήριξη των καθηγητών τους αλλά και με κάποιους χορηγούς που βρέθηκαν στην διάρκεια το σχέδιο άρχισε να υλοποιείται.Τα πρώτα αποτελέσματα ήρθαν ένα μήνα πριν τον διαγωνισμό και ήταν σχετικά ενθαρρυντικά και με κάποιες βελτιώσεις λίγο πριν το ταξίδι στην Κίνα κατάφεραν να το ολοκληρώσουν. Παρά τις δυσκολίες η Ελληνική ομάδα κατάφερε και βγήκε ένατη στους δεκαοκτώ και αυτό είναι πολύ σημαντικό αν σκεφτεί κανείς πόσο λίγο χρόνο είχαν.Όμως πέρα από τον διαγωνισμό ο οποίος μπορεί να μοιάζει με παιχνίδι, το Pandora έχει πολύ μεγαλύτερη σημασία για εμάς. Σε μια χώρα όπως η Ελλάδα που δοκιμάζετε πολλές φορές από φυσικά φαινόμενα, το Pandora θα μπορούσε να αποτελέσει ένα πολύ σημαντικό σύμμαχο για τον άνθρωπο ώστε να μειωθούν κατακόρυφα τα ποσοστά θανάτων από φυσικές καταστροφές, καθώς θα διευκολύνει και θα κάνει ασφαλέστερο το έργο των διασωστών, αναφέροντας τη θέση κάθε θύματος και τις συνθήκες γύρω του. Έτσι όλα θα γίνονται γρηγορότερα χωρίς να χάνεται πολύτιμος χρόνος για τον εντοπισμό.Αυτό το εγχείρημα έχει στόχο να τελειοποιηθεί μέχρι το 2050 και για την δημιουργία του, όσο και αν μας φαίνεται παράξενο, υπεύθυνη είναι μια ομάδα ανήσυχων φοιτητών του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών της Πολυτεχνικής του Αριστοτέλειου πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.