Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2008

Πάμε…Φεστιβάλ!!!


Νοέμβρης, λίγο πριν χειμωνιάσει…Αυτό μεταξύ άλλων σημαίνει ότι ήρθε η ώρα το Φεστιβάλ κινηματογράφου Θεσσαλονίκης να ανοίξει τις πόρτες του για να μας υποδεχτεί! Από αύριο, 14 Νοεμβρίου και για δέκα μέρες, η πόλη φορά τα «κινηματογραφικά» της! 49η χρονιά, και λίγο πριν γιορτάσει μισό αιώνα ζωής, είναι εδώ! Πέρα από πολλές ταινίες, το πρόγραμμα είναι πλούσιο…Αφιερώματα, masterclasses, ανοιχτές συζητήσεις, παράλληλες εκδηλώσεις καθώς και καινοτόμες δράσεις που υποστηρίζουν την κινηματογραφική παραγωγή και προβολή των Βαλκανίων, είναι κάποια από αυτά.

Πολλοί είναι οι λαμπεροί προσκεκλημένοι που αναμένεται να δώσουν το παρόν και να αφήσουν το «αποτύπωμα» τους στο φετινό φεστιβάλ. Και η λίστα ξεκινά με τον τρεις φορές βραβευμένο με Όσκαρ, Όλιβερ Στόουν. Ακόμη θα είναι εδώ οι πολυβραβευμένοι Βέλγοι σκηνοθέτες, Ζαν Πιερ και Λυκ Νταρσέν, ο κάτοχος των δύο Όσκαρ μουσικής (“Brokebackmountain”, “Babel”) Γκουστάβο Σανταολάγιο, ο βραζιλιάνος σκηνοθέτης Βάλτερ Σάλες, που ήταν και στο φεστιβάλ του 2006, η Λίτα Στάντιτς που εκπροσωπεί τον αργεντίνικο κινηματογράφο. Θα είναι όμως εδώ και ο Γουίλεμ Νταφόε, ο οποίος πρωταγωνιστεί στη νέα ταινία του Θόδωρου Αγγελόπουλου «Η σκόνη του χρόνου» αλλά και η ανερχόμενη Έβαν Ρέιτσελ Γουντ, που εμφανίζεται στην ταινία του Ντάρεν Αρονόφσκι «The Wrestler» (Πολλοί από τους οποίους θα είναι και στα masterclasses... κάντε κλικ εδώ)

Η γιορτή αυτή του κινηματογράφου έχει φυσικά πολλές ταινίες, έχει δύο παγκόσμιες πρεμιέρες, τρεις διεθνείς και τρεις ευρωπαϊκές…έχει και σε avant premiere την νέα ταινία του Θόδωρου Αγγελόπουλου, που προαναφέραμε, στις 22 Νοεμβρίου! Η έναρξη αναμένεται άκρως…εντυπωσιακή με τον «Παλαιστή» (“The Wrestler”) του Αρονόφσκι, που έκλεψε τις εντυπώσεις στην Βενετία και κατέκτησε τον χρυσό λέοντα! Με πρωταγωνιστή τον αγνώριστο – κατά γενική ομολογία – Μίκι Ρουρκ, που έκανε το δυναμικό του comeback, και θέμα την ζωή του παλαιστή Ράντι Ρόμπινσον, η ταινία σκιαγραφεί την παρακμάζουσα ζωή του, με τον πρωταγωνιστή της να δίνει μια εξαιρετικά δυνατή ερμηνεία! Το διεθνές διαγωνιστικό πρόγραμμα του φεστιβάλ (με τις εντός και εκτός συναγωνισμού προβολές), περιλαμβάνει 14 ταινίες στο διαγωνιστικό μέρος, από κάθε γωνιά του πλανήτη, δύο εκ των οποίων είναι ελληνικές. Διεκδίκηση όλων…ο Χρυσός και ο Αργυρός Αλέξανδρος αλλά και πέντε ακόμη βραβεία. Φυσικά υπάρχουν και τα υπόλοιπα βραβεία του Φεστιβάλ, όπως αυτό του κοινού. Η ταινία λήξης θα είναι εξίσου…δυναμική! Ron Howard (“Da Vinci Code”) με το “Frost/Nixon”. Εν ολίγοις, το φιλμ τοποθετείται στην Αμερική του 1977, και είναι η εκ βαθέων συνέντευξη που έδωσε ο πρώην Πρόεδρος της Αμερικής Richard Nixon στον David Frost, γνωστό σόουμαν. Τα πολιτικά σκάνδαλα της προεδρίας του ζωντανεύουν και στο παιχνίδι μπλέκονται ισορροπίες δυνάμεων, κρυφές ατζέντες και πολυποίκιλα ερωτήματα. Ο Piter Morgan έκανε το ομώνυμο θεατρικό έργο και τώρα το σενάριο!

Στο ελληνικό κομμάτι της γιορτής έχουμε επίσης να δούμε πολλά! Το γνωστό πλέον DigitalWave, το διαγωνιστικό τμήμα του ελληνικού προγράμματος, για τρίτη συνεχόμενη φορά φέτος, είναι αφιερωμένο αποκλειστικά στη σύγχρονη ελληνική ψηφιακή δημιουργία. Ακόμη εισάγεται για 1η φορά το Generation Next, που είναι αφιερωμένο στη νέα γενιά κινηματογράφου. Εδώ, θα παρουσιαστεί και ένα πλήρες και αναδρομικό αφιέρωμα στον Μάνο Ζαχαρία.

Αλλά και σε ότι αφορά τα αφιερώματα, το δεκαήμερο θα είναι γεμάτο με ενδιαφέρουσες προτάσεις! Συνοπτικά θα υπάρχει αφιέρωμα στους αδερφούς Νταρντέν, στον κινηματογράφο της Μέσης Ανατολής αλλά και τα αφιερώματα των «Ημερών Ανεξαρτησίας». Και φυσικά δεν σταματάμε εδώ…! Ματιές στα Βαλκάνια, Intustry center, παράλληλες εκδηλώσεις αλλά και πράσινοι διάλογοι, που θα αναδείξουν την οικολογική πλευρά του φεστιβάλ και μέσα από ένα «πράσινο δρόμο» θα οδηγηθούμε στην επετειακή χρονιά του φεστιβάλ. Τέλος, φέτος για πρώτη φορά θα υπάρχει το experimental forum, ένα πρόγραμμα που θα αναδείξει ό,τι πιο νέο και καινοτόμο υπάρχει στην πειραματική σκηνή.

Οι χώροι του φετινού φεστιβάλ είναι πολλοί…Οι αίθουσες Ολύμπιον, Πάυλος Ζάννας στην πλατεία Αριστοτέλους, Τζον Κασσαβέτης, Στάυρος Τόρνες, Τώνια Μαρκετάκη, Φρίντα Λιάππα στο λιμάνι, Μανόλης Ανδρόνικος στο αρχαιολογικό μουσείο, το αμφιθέατρο του Τελλόγλειου Ιδρύματος στην Αγ. Δημητρίου 159Α, ο εκθεσιακός χώρος στην απόθήκη του Λιμανιού και το πολιτιστικό κέντρο «Αλέξανδρος», στην Νομαρχία.

Η πόλη αυτές τις μέρες θα χτυπάει στους ρυθμούς του φεστιβάλ! Μια βόλτα στο κέντρο της πόλης και θα δείτε πως οι προτάσεις είναι πολλές. Σπεύσατε λοιπόν!

*Για τους φοιτητές (που δεν είναι και λίγοι!), ισχύει ελεύθερη είσοδος μέχρι τις 15.00 στο Ολύμπιον και μέχρι τις 13.00 στο Λιμάνι. Αρκεί να βρείτε θέση!

* Για περισσότερες πληροφορίες και πρόγραμμα του φεστιβάλ…. www.filmfestival.gr!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: