Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2009

Απεγνωσμένη προσπάθεια να διαψεύσει εαυτόν o Aττίλας!


Ανακαλεί, ο Τούρκος ηθοποιός Αττίλα Ολγκάτς, ο οποίος ομολόγησε σε κανάλι της τουρκικής τηλεόρασης ότι υπακούοντας τότε σε διαταγές ανωτέρων του, σκότωσε δέκα Ελληνοκυπρίους, μεταξύ των οποίων και έναν αιχμάλωτο κατά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974. Με νέες δηλώσεις του χθες στη «Χουριέτ», ο Τούρκος ηθοποιός, είπε πως αυτό είναι η βασική ιστορία ενός σεναρίου που έχει στο μυαλό του.
Ο Αττίλα Ολγκάτς είναι ηθοποιός εδώ και 45 χρόνια. Τον κάλεσαν σε εκπομπή του Κανάλ Τουρκ για να μιλήσει για τη σειρά «Κοιλάδα των Λύκων», την πιο δημοφιλή σειρά στην Τουρκία, στην οποία παίζει. Τελικά μίλησε για τη δική του ζωή σοκάροντας και τον παρουσιαστή και τους τηλεθεατές. «Στο σενάριο της σειράς σκότωσα έναν άνθρωπο, αλλά τι κρίμα, στην πραγματική ζωή σκότωσα για την πατρίδα δέκα»! Και τότε ο Ολγκάτς άρχισε να εξιστορεί τα γεγονότα. Του είχε μείνει μια μέρα για να απολυθεί και τότε ακριβώς ξεκίνησε η εισβολή στην Κύπρο. Η εντολή ήταν να πάει στην Κύπρο να πολεμήσει. Έφερε αντίρρηση. «Εγώ είμαι καλλιτέχνης, δεν μπορώ να σκοτώσω άνθρωπο», είπε στον διοικητή του. Ο διοικητής όμως είχε άλλη άποψη: «Εδώ τελειώνει η τέχνη. Εδώ είναι η πραγματική ζωή, ο πόλεμος. Από τη στιγμή που δόθηκε η διαταγή θα σκοτώσεις». Ο Ολγκάτς μαρτυρεί ότι το πρώτο παιδί που σκότωσε ήταν 19 χρόνων, ένας στρατιώτης αιχμάλωτος. «Όταν του έτεινα το όπλο με έφτυσε στο πρόσωπο. Τον πυροβόλησα στο μέτωπο. Μετά σκότωσα άλλους εννέα. Κάθε φορά που σκότωνα κάποιον πήγαινα στο αρχηγείο και έκλαιγα. Την άλλη μέρα ξανασκότωνα», μαρτυρεί ο Τούρκος ηθοποιός. Λέει ότι από τότε δεν τον εγκατέλειψαν οι εφιάλτες, για μεγάλο χρονικό διάστημα δεχόταν ψυχολογική στήριξη. «Γι΄ αυτό ακόμη δεν τρώω κρέας. Δεν μπορώ να δω αίμα. Έχω ακόμη στο μυαλό μου τα παιδιά που σκότωσα, τα τρομακτικά πτώματα», εξομολογείται ο Αττίλα Ολγκάτς. Αποκαλύπτει μάλιστα ότι για πρώτη φορά ύστερα από 25 χρόνια εξολομογείται αυτήν την αλήθεια. «Η Τουρκία μπήκε σε έναν τρομακτικό πόλεμο. Είμαι ο πρώτος καλλιτέχνης που σκότωσε άνθρωπο», λέει μετανιωμένος ο Τούρκος ηθοποιός, προσθέτοντας ότι ο πόλεμος αυτός επηρέασε ακόμη και την επαγγελματική του ζωή αφού για αρκετό διάστημα δεν μπορούσε να ασχοληθεί με τίποτα. Θυμάται ακόμη τα λόγια του διοικητή του: «Νομίζεις ότι θα σκοτώνεις πάντα μόνο πάνω στη σκηνή; Πάρε το όπλο και σκότωσε κάποιον να δεις στ΄ αλήθεια πώς είναι»!
«Δεν περίμενα καθόλου ότι θα έπαιρνε τέτοια έκταση το θέμα», δηλώνει ο Ολγκάτς στη χθεσινή έκδοση της «Χουριέτ» και επιμένει ότι όσα είπε στο ιδιωτικό κανάλι KANALTURK ήταν προϊόν της φαντασίας του και η βασική ιστορία ενός σεναρίου που έχει στο μυαλό του.«Το είχα στο μυαλό μου 30 χρόνια» είπε και πρόσθεσε ότι στο τηλεοπτικό πρόγραμμα είπε όλα αυτά, για να δει την αντίδραση του κοινού. «Ήξερα ότι αυτά που θα έλεγα θα προκαλούσαν σοκ. Αλλά δεν περίμενα τέτοια αντίδραση» είπε ο ηθοποιός, ο οποίος προσθέτει επίσης ότι η ιδέα του ήταν να κάνει μια ταινία στο στιλ της ταινίας του Στίβεν Σπίλμπεργκ, «Saving Private Ryan» (Η διάσωση του στρατιώτη Ράιαν). Ωστόσο, δεν υπολόγισε, όπως λέει, τις αντιδράσεις.
«Με λίγα λόγια, έχω τελειώσει ως ηθοποιός» ομολογεί ο Αττίλα Ογκάτς και επιβεβαιώνει τις δηλώσεις του πρώην διευθυντή του «τ/κ θεάτρου» Χιλμί Οζέν, ο οποίος δήλωσε ότι τον γνώριζε από το 1974, ότι στάλθηκε στην Κύπρο με τη δεύτερη εισβολή και ο διοικητής του τον έστειλε σε βοηθητικά καθήκοντα, επειδή φοβόταν πολύ τον πόλεμο.
Δεν μπορεί να αποσυρθεί η ομολογία του Τούρκου ηθοποιού Αττίλα Ολγκάτς δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, προσθέτοντας ότι υπάρχουν περιθώρια αξιοποίησής της.Φυσιολογικά, είπε ο κ. Κυπριανού, προκαλείται συγκλονισμός και θεωρώ ότι όση προσπάθεια και εάν καταβάλλεται, εκείνα που έχουν δηλωθεί, δεν μπορούν να αποσυρθούν. Με την ομολογία του Τούρκου ηθοποιού, είπε, έχει αναδειχθεί σε όλο της το μεγαλείο η βαρβαρότητα του τουρκικού στρατού το 1974 σε βάρος του κυπριακού λαού. Για τη συγκεκριμένη περίπτωση, είπε, πρωτίστως είναι υπόλογη η Τουρκία για τα εγκλήματα που έχουν γίνει και γι' αυτό η προσοχή δεν πρέπει να επικεντρώνεται μόνο σε ένα άτομο. Ο κ. Κυπριανού εξέφρασε την πεποίθηση ότι όλα αυτά τα ζητήματα θα τα χειριστεί η Κυβέρνηση με τρόπο που θα αναδείξει την τουρκική βαρβαρότητα και θηριωδία και από την άλλη θα εξασφαλίσει κάποιες βασικές αρχές. Δεν απέκλεισε, επίσης, το ενδεχόμενο να αξιοποιηθεί και νομικά η ομολογία του Τούρκου ηθοποιού και υπέδειξε ότι πρέπει να μελετηθεί πολύ προσεκτικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο και να ληφθούν στη συνέχεια οι σχετικές αποφάσεις.
Η κυνική ομολογία του Τούρκου ηθοποιού Αττίλα Ολγκάτς, ότι εκτέλεσε 10 Ελληνοκυπρίους, ανάμεσά τους και έναν αιχμάλωτο, δίνει τη δυνατότητα να οδηγηθούν ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου όσοι είχαν ευθύνη γι' αυτές τις πράξεις, δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου, καλώντας την Κυβέρνηση να ενεργήσει αμέσως και να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα. Μιλώντας στη σύνοδο της Κεντρικής Επιτροπής του Κινήματος, ο κ. Ομήρου είπε ότι η ΕΔΕΚ θα ενημερώσει σχετικά τη Σοσιαλιστική Διεθνή και το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα.
Λάβρος κατά των Τούρκων ήταν χθες στις δηλώσεις του ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος του ΛΑΟΣ στην Αθήνα Κυριάκος Βελόπουλος.Σε δηλώσεις του σχετικά με την ομολογία του Αττίλα Ολγκάτς για εκτελέσεις Ελληνοκυπρίων στη διάρκεια της εισβολής του 1974, είπε ότι «ο Τούρκος ηθοποιός δεν είπε τίποτα περισσότερο απ’ ό,τι γνωρίζουμε όλοι· ότι κατά την εισβολή του 1974 οι Τούρκοι διέπραξαν εγκλήματα πολέμου. Δυστυχώς -πρόσθεσε- στα 800 χρόνια παρουσίας τους στην Ευρώπη οι Τούρκοι εξακολουθούν να παραμένουν βάρβαροι στη συμπεριφορά τους και όχι Ευρωπαίοι» κατέληξε ο κ. Βελόπουλος.
Με αφορμή τη συγκλονιστική είδηση των αποκαλύψεων του Τούρκου στρατιώτη το 1974, Αττίλα Ολγκάτς, για τη δολοφονία δέκα Ελληνοκυπρίων στρατιωτών, από τους οποίους ένας ήταν αιχμάλωτος, ασχολήθηκε η εφημερίδα Guardian στη χθεσινή ηλεκτρονική έκδοσή της σε δημοσίευμά της υπό τον τίτλο «Η Κύπρος προτρέπει την Τουρκία να δώσει εξηγήσεις για 1500 αγνοουμένους».Το δημοσίευμα, που αποτελεί ανταπόκριση του Αssociated Press, δίνει τις λεπτομέρειες του συλλογικού εγκλήματος όπως είχαν δοθεί με τις αρχικές δηλώσεις του Αττίλα Ολγκάτς. Παρατίθενται, επίσης, οι σχετικές με το θέμα δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Στέφανου Στεφάνου, με κεντρικό σημείο εκείνο για τις υποχρεώσεις της Τουρκίας να δώσει λεπτομέρειες για την τύχη κάθε αγνοουμένου από την περίοδο της τουρκικής εισβολής.Σε ανακοίνωσή του σημειώνει: «τα όσα ανέφερα στην εκπομπή, ότι σκότωσα δέκα άτομα, εκ των οποίων ο ένας ήταν αιχμάλωτος, είναι ένα σενάριο που έχω γράψει εγώ, για να δείξω τις κακές συνθήκες, τη στυγνότητα και τη βαναυσότητα του πολέμου. Δεν είχα την ευκαιρία, όμως, να πως πρόκειται για σενάριο, διότι η εκπομπή έκανε διακοπή για διαφημίσεις και στη συνέχεια τελείωσε. Τα όσα ανέφερα δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα. Σύντομα θα δείτε και την ταινία, για την οποία έχω γράψει το σενάριο» συνέχισε.
Την ανακοίνωση περί ανάκλησης, μετέδωσαν οι ιστοσελίδες των εφημερίδων Hurriyet και Milliyet.
Ο ηθοποιός Ατίλα Ολγκάτς, κατά τη διάρκεια εκπομπής στο τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι Kanal Turk, είχε πει ότι κατά την εισβολή, ο διοικητής του, του είχε δώσει εντολή να σκοτώσει.
Ο Ολγκάτς είπε ότι το πρώτο παιδί που σκότωσε ήταν ένας στρατιώτης αιχμάλωτος, μόλις 19 χρόνων. «Όταν του έτεινα το όπλο με έφτυσε στο πρόσωπο. Τον πυροβόλησα στο μέτωπο. Μετά σκότωσα άλλους εννέα. Κάθε φορά που σκότωνα κάποιον πήγαινα στο αρχηγείο και έκλαιγα. Την άλλη μέρα ξανασκότωνα» διηγήθηκε ο Τούρκος ηθοποιός.
«Δεν λένε να βγουν από τα όνειρά μου οι εικόνες αυτές. Για αρκετό διάστημα, έκανα ψυχολογική θεραπεία. Για το λόγο αυτό, δεν μπορώ ακόμη να φάω κρέας, δεν μπορώ να δω αίμα, γιατί αμέσως θυμάμαι τα παιδιά που σκότωσα» πρόσθεσε στην εκπομπή.
Αρθρογράφος της Hurriyet αναφέρει ότι «αν δεν τα έχει σκαρφιστεί ο ηθοποιός για λόγους διαφήμισης, πρόκειται για έγκλημα πολέμου».
Ο αρθρογράφος συνεχίζει: «Υποθέτω πώς θα χρησιμοποιήσουν από σήμερα οι Eλληνοκύπριοι τις δηλώσεις αυτές».Από την άλλη, προσθέτει η εφημερίδα, αν τα λόγια αυτά δεν είναι προϊόν πλούσιας φαντασίας, αυτό σημαίνει ότι θα ανοίξει για τον κ. Ατίλα, ο δρόμος της φυλακής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: