Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2009

ΣΟΚΟΛΑΤΑ: ΕΝΑΣ ΓΛΥΚΟΣ ΠΕΙΡΑΣΜΟΣ?


Τα καλά νέα είναι ότι εθισμός στη σοκολάτα δεν υπάρχει. Τα ακόμη καλύτερα είναι ότι σε λογικές δόσεις και ιδιαίτερα η μαύρη σοκολάτα κάνει καλό στην υγεία μας. Αυτά και άλλα πολλά νόστιμα κι ενδιαφέροντα ειπώθηκαν στην εκδήλωση με τίτλο «Η ιστορία της σοκολάτας» που πραγματοποιήθηκε στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών με επίσημο προσκεκλημένο τον Ηλία Μαμαλάκη.
Για την ακρίβεια «η σοκολάτα δεν είναι εθιστική, καθώς όποιος τρώει σοκολάτα δε χρειάζεται ούτε να καταναλώνει ολοένα μεγαλύτερες δόσεις, ούτε παρουσιάζει στερητικό σύνδρομο αν δε φάει», εξήγησαν ο νευρολόγος-ψυχολόγος Γεώργιος Γιαγλής και η νευρολόγος Βαρβάρα Μιχαηλίδου. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η αναντικατάστατη λαχτάρα που νιώθει ο περισσότερος κόσμος για τη σοκολάτα τον οδηγεί στο συμπέρασμα -άλλοτε σοβαρό κι άλλοτε χαριτολογώντας- ότι είναι «εθισμένος» σε αυτήν.

-Κύριε Μαμαλάκη, πότε και πως αποφασίσατε να ασχοληθείτε με τη γευσιγνωσία;
Δε θυμάμαι. Είναι πολλά χρόνια πάντως. Περίπου το 1990. Πως ήρθαν τα πράγματα, ξέρετε, έρχονται μόνα τους καμιά φορά. Δεν επιδιώκεις ούτε συμβαίνει κάποιο κοσμοϊστορικό γεγονός. Απλά και μόνο ανακατεύεσαι σιγά σιγά με ορισμένα θέματα, σ’ αρέσουν και προχωράς.
-Ποια γεύση από τα παιδικά σας χρόνια δεν θα ξεχάσετε ποτέ;
Δεν μπορώ να πω ότι ήμουν ιδιαίτερα επιλεκτικός, ήμουν απλά λαίμαργος και τα έτρωγα όλα με την ίδια χαρά, οπότε δεν μπορώ να ξεχωρίσω κάτι.
-Σοκολάτα?
Σοκολάτα… ναι, λίγη όμως γιατί την εποχή που ήμουν εγώ παιδί δεν ήταν τόσο «εύκολη» η σοκολάτα όσο είναι σήμερα.
-Πώς προέκυψε η ιδέα να συνδυάσετε μαγειρική και ξενάγηση;
Αρχίσαμε με μια γαστρονομική εγκυκλοπαίδεια, αλλά συζητώντας με τον κόσμο που το έβλεπε, συνεχίσαμε την προσπάθεια και η συνταγή πέτυχε. Συνδυάσαμε τρία πράγματα: την περιήγηση, την ιστορία και τις συνταγές. Αυτή η εκπομπή βέβαια έχει σταματήσει τώρα. Προς το παρόν κάνουμε μία άλλη εκπομπή στην ΕΤ3 η οποία είναι καθαρά ιστορική. Είναι ένα μεγάλο ταξίδι σε ολόκληρη την Ελλάδα που το μόνο θέμα της είναι η Ιστορία.
-Τί άλλο να περιμένουμε από σας;
Η εκπομπή ιστορικού περιεχομένου είναι αυτό που μας ενδιαφέρει αυτό τον καιρό. Ωστόσο, προγραμματίζουμε να βγάλουμε ένα ντοκιμαντέρ αφιέρωμα στον Θεόδωρο Κουρά. Συζητήσεις γίνονται με το MEGA, περιμένουμε να δούμε.
-Σύμφωνα με περιοδικά θα συμμετάσχετε στη νέα ταινία του Γιάννη Ξανθόπουλου «Όλα θα πάνε καλά» και θα υποδυθείτε κάποιον που πέφτει θύμα απάτης ενός πατσατζή …
Είναι μία στιγμιαία συμμετοχή. Η ταινία έχει γυριστεί από το καλοκαίρι και εγώ συμμετέχω για ένα λεπτό. Τίποτα παραπάνω. Απλά για να πάρουνε πόντους χρησιμοποιούνε το όνομά μου επειδή έχει δημοτικότητα.
–Πιστεύετε ότι ο πολιτισμός μιας χώρας περνάει από το στομάχι;
Όχι δεν περνάει από το στομάχι. Πάντα όμως το φαγητό συνδυάζεται με τα ήθη και τα έθιμα του κάθε λαού και με τη γιορτή και το γλέντι. Για παράδειγμα φαγητά επετειακά ή φαγητά που συνδέονται με χριστιανικές γιορτές.
-Το αγαπημένο σας φαγητό;
Ντομάτες γεμιστές χωρίς κρέας.
-Κλείνοντας, θα ήθελα να μου πείτε την πιο γλυκιά κουβέντα που έρχεται τώρα στο μυαλό σας…
Αλήθεια ή ψέματα; Πιστεύω ότι είμαι σε μια ηλικία που δεν έχω πολλές γλυκές κουβέντες. Οι κουβέντες μου είναι γλυκόξινες, σαν τη σοκολάτα.

Εκτός από τη φήμη της «εθιστικής», η σοκολάτα έχει και εκείνη της «αφροδισιακής», αλλά και του «υποκατάστατου του σεξ». Οι ειδικοί επισήμαναν ότι αυτά δεν αποδεικνύονται επιστημονικά, αλλά ούτε αποκλείονται. Ο Ηλίας Μαμαλάκης από την πλευρά του έσπευσε με το γνωστό, πληθωρικό του τρόπο να προσθέσει ότι μπορεί η σοκολάτα να μην είναι υποκατάστατο του σεξ, είναι όμως συμπληρωματικό. Τη χαρακτήρισε μάλιστα «πικρή και γλυκιά, όπως ακριβώς η ίδια η ζωή».
Μετά την επιστημονική ανάλυση της σοκολάτας, ο ειδικός προσκεκλημένος Ηλίας Μαμαλάκης έδωσε την παραμυθένια της διάσταση με τον τρόπο που μόνον εκείνος ξέρει, έτσι ώστε κανείς να μην μπορέσει να αντισταθεί στις σοκολάτες που μοίρασαν, μετά το τέλος των ομιλιών, τα ζαχαροπλαστεία Fresh στο κοινό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: