Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2009

Με την Ευρώπη όμως τι γίνεται;

Απογοητευτική η «αμάθεια» για τα ευρωπαικά θέματα, στην πρώτη εκλογική περιφέρεια Θεσσαλονίκης, πέντε μήνες πριν από τις ευρωεκλογές του Ιουνίου, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Interview, η οποία έγινε τηλεφωνικά σε δείγμα 601 ατόμων τον περασμένο Σεπτέμβριο. Τα στοιχεία της δημοσκόπησης ανακοινώθηκαν από τον υπεύθυνο της Interview Δημήτρη Βασιλειάδη, κατά την παρουσίαση του πολιτικού ημερολογίου «Ατζέντα Θεσσαλονίκης 2009» του δημοσιογράφου Βαγγέλη Πλάκα, που πραγματοποιήθηκε χθες, στο Συνεδριακό Κέντρο της Τράπεζας Πειραιώς, υπό την αιγίδα του ΥΜΑΘ.
Παρά το γεγονός ότι το 83,2% των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι οι αποφάσεις της Ε.Ε. επηρεάζουν πολύ ή αρκετά την καθημερινότητά τους, είναι ενδεικτικό ότι το 53,5% δήλωσε ότι δεν γνωρίζει ούτε έναν Έλληνα ευρωβουλευτή, ενώ μόνο το 5% αυτών απάντησε σωστά ως προς τον συνολικό αριθμό των Ελλήνων ευρωβουλευτών.
Εντύπωση προκαλεί το 89,1% των ερωτηθέντων, που δηλώνει ότι θα ψηφίσει στις ευρωεκλογές, δεδομένης της χαλαρότητας της ψήφου σε αυτήν την αναμέτρηση. Στο ερώτημα τι είναι εκείνο που θα καθορίσει την ψήφο τους το 47,6% αναφέρει την εσωτερική πολιτική συγκυρία και το 36,6% τις θέσεις των κομμάτων για τα ευρωπαϊκά θέματα. Το 38,6% δηλώνει ότι στις ευρωεκλογές ψηφίζει πάντα ό,τι και στις εθνικές, σε αντίθεση με το 24,8% που δηλώνει ότι ψηφίζει διαφορετικά κόμματα.
Ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ., Μαργαρίτης Σχοινάς, χαρακτήρισε απογοητευτικό το κλίμα μέσα στο οποίο γίνεται η συζήτηση σχετικά με τις ευρωεκλογές. «Δεν αναδεικνύονται τα σοβαρά θέματα, παρά μόνο η ονοματολογία γύρω από τους υποψήφιους βουλευτές», υπογράμμισε και τάχθηκε κατά της εκλογής τους με σταυρό. Να σημειωθεί, ότι σύμφωνα με την έρευνα της εταιρείας Interview, το 55,4% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι θα ήθελε να εκλέγονται με σταυρό οι ευρωβουλευτές έναντι 28,7% που προτιμούν τη λίστα.Σχετικά με το ρόλο της Θεσσαλονίκης εντός της Ε.Ε., το 37,6% θεωρεί ρεαλιστικό το στόχο να αναδειχθεί η πόλη σε κέντρο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, το 33,7% δύσκολα υλοποιήσιμο και το 24,8% άνευ περιεχομένου.
Πάντως, ο Σταύρος Καλαφάτης, στην πρώτη του ομιλία μετά την ανάληψη των νέων καθηκόντων του ως υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, διαβεβαίωσε ότι η Θεσσαλονίκη και η Βόρεια Ελλάδα θα συνεχίσουν να βρίσκονται στο επίκεντρο του κυβερνητικού ενδιαφέροντος και τόνισε πως η Θεσσαλονίκη αποτελεί τον βατήρα της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας.
Από την πλευρά του , ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ και της ΔΕΘ Δημήτρης Μπακατσέλος, σημείωσε ότι «το βαλκανικό στοίχημα για τη Θεσσσαλονίκη έχει χαθεί» και ζήτησε τη συμπαράσταση της πολιτείας στις προσπάθειες των παραγωγικών φορέων, θέτοντας ως πρώτο στόχο την εξάλειψη της γραφειοκρατίας. Την ανάγκη προώθησης ενός νέου παραγωγικού προτύπου για τη Θεσσαλονίκη υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΤΕΕ ΤΚΜ Τάσος Κονακλίδης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: