Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2008



«Γυμναστήρια και αναβολικά»
ΜΥΘΟΣ Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ; Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΚΑΠΟΥ ΣΤΗ ΜΕΣΗ!
Μετά το σκάνδαλο με τα αναβολικά στα γυμναστήρια της άρσης βαρών, ο κόσμος έχει μια αρκετά διαστρεβλωμένη περί του θέματος άποψη. Το παρακάτω ρεπορτάζ θα προσπαθήσει να δώσει μια πιο σαφή εικόνα της κατάστασης και η φημολογία περί γυμναστήριων-φαρμακείων» ενδεχομένως να λάβει τέλος.
Τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας η λέξη ‘αναβολικά’ έχει ταυτιστεί σε ένα μεγάλο βαθμό με τη λέξη ‘πρωταθλητισμός’ και στη χειρότερη των περιπτώσεων με τη λέξη ‘αθλητισμός’. Ειδικά μετά το σκάνδαλο ‘doping’ στο χώρο της άρσης βαρών, ο περισσότερος κόσμος πιστεύει πως η πρόσβαση ενός μέσου αθλητή ή ασκούμενου σε κάποιο συνοικιακό γυμναστήριο είναι απλή υποθεση,ισως και αυτονόητη!
Σύμφωνα με δήλωση του κ. Στυλιανιδη Θεόδωρου ιδιοκτήτη γυμναστηρίου και εργοφυσιολογου υπάρχουν δυο κατηγορίες γυμναστηρίων. Αυτή της γενικής εκγύμνασης και κατεύθυνσης, τα λεγόμενα ‘fitness and wellness centers’. Κύριος στόχος αυτών των κέντρων είναι η σωματική και ψυχική υγεία του ασκούμενου(απώλεια βάρους, ενδυνάμωση κ.α.). Η άλλη κατηγορία αφορά τα γυμναστήρια του bodybuilding, γνωστά και ως ‘σιδεράδικα’. Αυτά στοχεύουν κυρίως στην βελτίωση της εμφάνισης του ασκούμενου καθώς και στην επιθυμία κάποιων να φαίνονται, να δρουν και να αισθάνονται καλύτερα με κάθε κόστος! Αυτή λοιπόν, είναι και η ειδοποιός διαφορά τους. Τα πρώτα προάγουν τον αθλητισμό με κάθε υγιή και θεμιτό τρόπο ενώ τα δεύτερα προάγουν συνήθως τον ναρκισσισμό και την επιδειξιμανία. Εγκεκριμένοι ψυχολόγοι υποστηρίζουν πως άτομα χαμηλής η μεσαίας κοινωνικής τάξης καθώς και αντίστοιχου μορφωτικού επιπέδου, είναι συνήθως πιο επιρρεπής στη χρήση αναβολικών. Δήλωσαν χαρακτηριστικά: ΄΄Πολλες φορές άτομα με χαμηλή αυτοεκτίμηση ή αδύναμη προσωπικότητα είναι τα υπεράριθμο ένα «θύματα» των αναβολικών. ΄΄Ερευνες έδειξαν πως χρήση αναβολικών και διαφόρων συμπληρωμάτων διατροφής κάνουν κυρίως άρρενες μετεφηβικης ηλικίας
Μιλώντας ακόμη με τον κ. Γεώργιο Βιτκα πτυχιούχο γυμναστή των Τ.Ε.Φ.Α.Α συμπεράναμε ότι πολλές φορές προσταδιο της χρήσης αναβολικών είναι η χρήση των νόμιμων συμπληρωμάτων διατροφής(πρωτεΐνη, κρεατινή κ.α.) χωρίς αυτό να σημαίνει πως όποιος κάνει χρήση συμπληρωμάτων αμέσως θα κάνει χρήση και αναβολικών!
Οι αθλητές από τη μεριά τους έδωσαν το δικό τους στίγμα. Ο κ. Μολωζης Γεώργιος φοιτητής πληροφορικής στα Τ.Ε.Ι . Σινδου είπε χαρακτηριστικά: ΄΄ Το γεγονός ότι μεμονωμένες περιπτώσεις ασυνείδητων αθλητών κάνουν χρήση αναβολικών ουσιών στα γυμναστήρια δε σημαίνει απαραίτητα και την εμπλοκή των χώρων αυτών σε κυκλώματα αναβολικών. Από τη μεριά του ο κ. Αρχιμανδρίτης Εμμανουήλ δικηγόρος και πρώην αθλητής κολύμβησης δηλωσε:΄΄Είναι άδικο να αμαυρώνεται κάθε είδος αθλητικής δραστηριότητας εντος και εκτός γυμναστηρίου
Παρόλα αυτά, η έλλειψη έλεγχου για τη χρήση απαγορευμένων ουσιών στα γυμναστήρια καθώς και η ανοχή ή απόκρυψη στοιχείων από άτομα του αθλητικού χώρου είναι βασικοί παράγοντες διακίνησης αναβολικών, γεγονός που βαραίνει τον καθένα από εμάς χωριστά, όπως επίσης και το ίδιο το κράτος!

1 σχόλιο:

Unknown είπε...

para poli oraio!!!eyge filenada!!!!!!