Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2009

Η Ορκωμοσία της Αλλαγής





Σε ρυθμούς γιορτής κινείται πλέον η Ουάσιγκτον, δύο ημέρες πριν από την ορκωμοσία του Μπαράκ Ομπάμα, 44ου προέδρου των ΗΠΑ, την Τρίτη (20/1) η πρωτεύουσα θα φιλοξενήσει για το επόμενο τετραήμερο συναυλίες και δεκάδες δεξιώσεις πλημμυρισμένη από εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες.

Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος έφτασε το Σάββατο το απόγευμα (τοπική ώρα) σε σταθμό της Ουάσινγκτον, όπου την Τρίτη θα στεφθεί 44ος πρέοδρος των ΗΠΑ.

Ο κ. Ομπάμα ολοκλήρωσε -φτάνοντας στην ομοσπονδιακή πρωτεύουσα- ένα ταξίδι-θρίαμβο με τρένο που ξεκίνησε το πρωί από τη Φιλαδέλφια (Πενσυλβάνια) και έδωσε το έναυσμα για έναρξη των γιορτών και των πανηγυρισμών για τη στέψη.

Συνοδευόταν από τη σύζυγό του Μισέλ, που γίορτασε το Σάββατο τα 45α γενέθλιά της, και τις δύο κόρες τους Σάσα και Μάλια καθώς και τον αντιπρόεδρό του, Τζο Μπάιντεν.

Απ' όπου κι αν περνούσε το τρένο ο νέος πρόεδρος γινόταν δεκτός με ενθουσιασμό και χειροκροτήματα από το μεγάλο πλήθος που ανέμενε για να παρακολουθήσει τις σύντομες ομιλίες του. Ο Μπαράκ Ομπάμα θα γίνει την Τρίτη ο πρώτος «μαύρος» πρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ.

Έντονη αίσθηση έχει προκαλέσει το πσοό που θα δαπανηθεί για την μεγάλη τελετή. Μέχρι και 150 εκατ. δολλάρια (!) αναμένετα να φτάσουν τα έξοδα για την ορκωμοσία του 44ου προέδρου των ΗΠΑ, είναι ένα ποσό δεν περνάει απαρατήρητο. Ηδη στην Ουάσιγκτον τα περισσότερα ξενοδοχεία και καταλύματα έχουν μεγάλη πληρότητα, ενώ τα εισιτήρια για το μεγάλο αυτό πάρτι προς τιμήν του πολλά υποσχόμενου - στα μάτια των Αμερικανών- νέου προέδρου έχουν εξαντληθεί και αρκετά διοχετεύονται στη μαύρη αγορά.

 Η λίστα των αστέρων που θα παρευρεθούν στην εκδήλωση στο Μνημείο Λίνκολν είναι άκρως εντυπωσιακή και η αφρόκρεμα της σόουμπιζ θα δώσει ένα ηχηρό παρών. Η Μπιγιονσέ, οι U2, ο Μπρους Σπρίνγκστιν και η Μέρι Τζέι Μπλάιτζ είναι ανάμεσα στους μουσικούς που θα εμφανιστούν.Αλλοι καλλιτέχνες που θα εμφανιστούν στην εκδήλωση είναι ο Στίβι Γουόντερ, ο Ασερ, ο Χέρμπι Χάνκοκ, η Σέριλ Κρόου, ο Γκαρθ Μπρουκς, η Σακίρα, ο Τζον Λέτζεντ, ο Τζέιμς Τέιλορ κ.ά.

Από αστέρες του Χόλιγουντ θα παρευρεθούν οι ηθοποιοί Τζακ Μπλακ, Λόρα Λίνεϊ, Τζέιμι Φοξ, Τομ Χανκς, Ντένζελ Ουάσιγκτον, η τραγουδίστρια και ηθοποιός Κουίν Λατίφα, ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ ΙΙΙ κ.ά. 

Αν και οι προβλέψεις για το μέλλον της αμερικανικής οικονομίας μέσα στο 2009 είναι δυσοίωνες –αυτό ένα από τα μεγάλα,ανοιχτά προβλήματα για τον πρόεδρο Ομπάμα– οι εκδηλώσεις θα είναι λαμπρές.

Οι Δημοκρατικοί αποφάσισαν να μην κάνουν περικοπές παρά τη κρίση και παρά το ότι το 2005 δύο βουλευτές του κόμματος είχαν ζητήσει από τον Τζορτζ Μπους περιορισμένες εκδηλώσεις λόγω των πολέμων στο Ιράκ και το Αφγανιστάν. «Δεν είναι γιορτή για την εκλογή», εξηγεί σήμερα μέλος της αρμόδιας επιτροπής, «είναι εορτασμός των κοινών μας αξιών».

Πολλά από τα έξοδα των εκδηλώσεων θα πληρωθούν από την επιτροπή ορκωμοσίας ενώ ο κατάλογος των δωρητών έχει δημοσιοποιηθεί. Λόγω του τεράστιου αριθμού των ανθρώπων που θα παραστούν στις εκδηλώσεις έχουν αυξηθεί τα έξοδα αλλά και το προσωπικό ασφάλειας.

Η επόμενη μέρα είναι πολύ δύσκολη για τον κ. Ομπάμα καθώς τα ζητήματα τα οποία θα αναλάβει είναι πολλά. Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή και το κλείσιμο της φυλακής του Γκουαντάναμο επίσης είναι ανοιχτά θέματα για τον νέο πρόεδρο που έχει υποσχεθεί πρωτοβουλίες από τις πρώτες ημέρες της θητείας του.

Οι πανηγυρισμοί του Σικάγο την ημέρη των εκλογών είναι ένα μικρό δείγμα για αυτό το οποίο θα ακολουθήσει τις επόμενες μέρες στην Ουάσινγκτον. Οι φωνές όλων όπως και εκείνη την ημέρα ενώθηκαν για να φωνάξουν τις λέξεις "Αλλαγή" και "Πρόοδος". Και ο Μπάρακ Ομπάμα υπόσχεθηκε πως "Η Αλλαγή έφθασε...". Το μόνο που μένει είναι το διαπιστώσουμε. Δεν πρέπει να ξεχνάμε , όμως, την μεγάλη ρήση: "Η Ρώμη δεν χτίστηκε σε μια μέρα....".

Δεν υπάρχουν σχόλια: